J. Szopiński w radiu PiK o dalszych losach szpitali uniwersyteckich

Poseł Jan Szopiński był gościem „Rozmowy dnia” na antenie Polskiego Radia Pomorza i Kujaw. Rozmowę prowadził redaktor Michał Jędryka.

Jan Szopiński: Panie redaktorze, bardzo serdecznie dziękuję, że zauważył pan, że jestem członkiem Komisji Zdrowia, natomiast ja bym te kwestie bardziej pogłębił, gdyż pewnie z polityków, którzy występują w przestrzeni publicznej do dzisiaj, mam jak najdłuższe doświadczenie w kwestii restrukturyzacji i przyszłości szpitala Biziela. Odpowiadałem za kwestie dotyczące służby zdrowia i na początku lat 2000 szpital Biziela był bodaj w gorszej sytuacji, niż teraz. Wówczas Zarząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego, i ja, który byłem za to odpowiedzialny, odbyliśmy bardzo, bardzo wiele rozmów ze związkami zawodowymi, z ordynatorami w tym szpitalu. Powiedziałbym, że to był czas, w którym z jednej strony był olbrzymi dług tego szpitala, a z drugiej strony była niejasna przyszłość, wiele dylematów: czy prywatyzować, czy nie prywatyzować. Wtedy było nieważne, który był rząd, wprowadzano różne programy, które miały oddłużyć szpital i jakoś szpitala Biziela nie można było oddłużyć. Jednak poprzez rozmowy, poprzez decyzje, które były podejmowane wspólnie ze związkami zawodowymi z ordynatorami, znakomicie ten szpital wyprowadziliśmy na prostą i kwestia dotycząca łączenia bądź prywatyzacji, bądź innego tego typu elementów, zupełnie nie wchodziła w rachubę. A teraz wracając do sytuacji, którą mamy dziś: zawsze musimy sobie odpowiadać na dwa pytania. Pytanie pierwsze: co poprzez działania związane z restrukturyzacją, ze zmianami organizacyjnymi osiągniemy dobrego dla tych, dla których szpital jest podmiotem, czyli dla pacjentów. Każdy szpital istnieje wtedy, kiedy pacjenci korzystają z tego szpitala, kiedy są zadowoleni, kiedy ten szpital ratuje życie i zdrowie pacjentom. I pytanie drugie: co musimy zrobić, aby najlepsza kadra medyczna, która obecnie jest i w jednym szpitalu, i w drugim szpitalu, była zadowolona, miała dobry sprzęt i zechciała w tych szpitalach pracować.

– Nie sposób się z tym nie zgodzić, ale pieniądze też mają znaczenie...

– Pieniądze mają znaczenie, i tu dochodzimy do pewnych faktów, które zarówno pan poseł Latos, który jest z obecnej koalicji, jak ja powtarzamy jak mantrę, że nawet gdyby doszło do połączenia owych szpital, to przecież kontrakty, które są podpisywane z Narodowym Funduszem Zdrowia w sposób mechaniczny się nie zsumują. Nigdy nie było tak, że kontrakty danych oddziałów szpitalnych się sumowały. W związku z tym mamy pytanie: w jaki sposób ten nowy twór, gdyby powstał, miałby służyć pacjentom?

– Może ta odpowiedź jest w tym 200 - stronnicowym opracowaniu?

– Ten dokument ma 250 stron, natomiast na podstawowe pytanie, które zadałem panu rektorowi w kwietniu, bo pierwszy mój list do pana rektora napisałem w kwietniu, a brzmiało ono: „Czy ktoś z kierownictwa UMK zechciał rozmawiać o przyszłości tych szpitali z płatnikiem, z tym który kontraktuje usługi medyczne, czyli z Narodowym Funduszem Zdrowia", zarówno wtedy nie uzyskałem odpowiedzi, jak i nie usłyszałem jej na Radzie Dialogu Społecznego, bo najzwyczajniej w świecie nikt z owym płatnikiem nie rozmawiał (...).

Poseł mówił także o ustaleniach na posiedzeniu Kujawsko-Pomorskiej Rady Dialogu Społecznego, zwołanej przez wojewodę Bogdanowicza na wniosek „Solidarności”. Rektor UMK zobowiązał się w ciągu 3 miesięcy, powołując specjalistyczne zespoły spośród kadry obu szpitali i związków zawodowych – przedstawić efekty ich pracy, być  może zawierające inne propozycje niż tylko tę jedną, sprowadzającą się do połączenia obu szpitali w Bydgoszczy.

Posłuchaj nagrania audycji:  https://www.radiopik.pl/21,2584,jan-szopinski

PiK, 1 lipca 2022 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!