image_intro_alt

„Premier Morawiecki nie radzi sobie z kryzysem energetycznym”. Lewica domaga się zwołania Rady Bezpieczeństwa Narodowego

- Premier Morawiecki nie radzi sobie z kryzysem energetycznym, dlatego zwracamy się z prośbą i apelem do prezydenta Andrzeja Dudy o zwołanie Rady Bezpieczeństwa Narodowego – oświadczyli posłowie Lewicy, którzy reagują na doniesienia o braku na rynku 4 mln ton węgla.

Brak węgla na sprzedaż

„Polska staje w obliczu poważnego kryzysu energetycznego. Napływają alarmujące doniesienia o możliwym niedoborze 3-4 mln ton węgla kamiennego i pustych magazynach. PAP potwierdziła, że Prezes Rady Ministrów w ostatnich dniach wydał decyzję zobowiązującą PGE Paliwa sp. z o.o. oraz Węglokoks S.A, do dnia 31 sierpnia, do zakupu węgla energetycznego odpowiedniego dla gospodarstw domowych. Zakup ma zostać sfinansowany z Funduszu Przeciwdziałania COVID-19. Eksperci jednak wskazują, że problemem nie jest finansowanie czy decyzje administracyjne, tylko spóźnione działania w warunkach ograniczonej podaży. Istnieją poważne obawy, że większość węgla na światowych rynkach została już zakontraktowana. W dłuższej perspektywie te braki można zastąpić innymi źródłami energii, ale na 2,5 miesiąca przed rozpoczęciem sezonu grzewczego niestety nie ma alternatywy wobec węgla kamiennego – czytamy w uzasadnieniu do wniosku do prezydenta Andrzeja Dudy.

Wniosek do prezydenta Andrzeja Dudy o zwołanie posiedzenia Rady Bezpieczeństwa Narodowego w sprawie

bezpieczeństwa energetycznego Rzeczypospolitej Polskiej

Gawkowski:Polkom i Polakom grozi ubóstwo energetyczne

- Agencja Rezerw Strategicznych zawiodła, a minister Moskwa i premier Morawiecki mówili, żeby nie kupować w panice węgla, bo jest za drogi i cena będzie regulowana, dziś Polkom i Polakom grozi ubóstwo energetyczne.

Sejm będzie zmieniał ustawę, które nie weszła w życie, a za to odpowiedzialny jest premier Morawiecki. Szef rządu nie radzi sobie z kryzysem energetycznym, zatem trzeba odwołać się do instancji wyższej, aby szukać porozumienia i rozwiązań, dlatego zwracamy się z prośbą i apelem do prezydenta o zwołanie Rady Bezpieczeństwa Narodowego. Panie prezydencie, czas na Pana i zwołanie RBN, która zajmie się bezpieczeństwem energetycznym.

Cena węgla w Polsce oszalała, podobnie jak rząd, który nie umie zarządzać tym kryzysem i zabezpieczywszy ludzi, którzy boją się tego co będzie w zimą.

Rząd PiS oszukiwał Polki i Polaków przez ostatnie tygodnie, miesiące i lata. Agencja Rezerw Strategicznych sprzedała zapasy węgla, ponieważ rząd myślał, że na tym zarobi. Dziś rząd figę z makiem, a ludzie nie mogą kupić węgla – mówił szef KP Lewica Krzysztof Gawkowski.

Maciejewska: Nikt nie powinien stawać przed wyborem czy kupić jedzenie lub leki, czy też się ogrzać

- Lewica jest formacją odpowiedzialną i mówimy bardzo jasno: jesteśmy zawsze gotowi, aby rozmawiać. Dlatego złożyliśmy wniosek, aby prezydent jak najszybciej zwołał radę bezpieczeństwa energetycznego, aby rozwiązać problem, który uderza praktycznie we wszystkich. Głowa państwa jest na wakacjach, ale to nie jest czas, aby odpoczywać. Ludzie muszą mieć zagwarantowane ciepło, które nie będzie ich kosztowało ich wyrzeczeń. Nikt nie powinien stawać przed wyborem czy kupić jedzenie lub leki, czy też się ogrzać.

Nie chodzi o uchwalanie ustaw, z których zaraz potem się wycofuje albo o dodatki do czegoś czego nie ma – mówiła posłanka Beata Maciejewska.

Ustawa o dopłatach gwarantuje 3000 zł, ale nie gwarantuje węgla

- Mamy wrażenie, że te projekty ustaw są pisane na kolanie i bez przemyślenia. To nie zdarza się w europejskich parlamentach, aby zgłaszać jakąś ustawę i po dwóch tygodniach ją wycofywać. Nowy pomysł rządu również niczego nie rozwiązuje, ponieważ problemem nie jest kwestia dopłat, ale problemem jest brak węgla na rynku. Ta ustawa gwarantuje 3000 zł, ale nie gwarantuje węgla. Dziś za tonę tego surowca trzeba zapłacić właśnie 3000 zł, nie wiemy, ile będzie kosztował w sierpniu czy we wrześniu, może 10 000 zł za tonę i co wtedy. Polski rząd nie jest w stanie odpowiedzieć, jak rozwiązać ten problem – oświadczył poseł Dariusz Wieczorek.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!